Tak už jsou zase kaštany...

Tuhle Kaštanku jsem vytvořila už před mnoha lety. Tehdy jsem měla obavy o krásné kaštanové aleje, které byly napadeny klíněnkou jírovcovou, což je vlastně malinký motýlek. Ten je docela hezký, ale housenky, které se narodí z nakladených motýlích vajíček, napadají listy a ty už uprostřed léta hnědnou, kroutí se a teď už leží uschlé pod stromy. Vypadá smutně, když tak předčasně opadají, ale jinak se mi zdá, že ty kaštany - tedy správně jírovce, to nijak neoslabuje, každoročně na jaře znovu vykvetou a na podzim potěší krásnými kaštany... to asi proto, že každý strom má svou Kaštanku či svého Kaštánka, kteří je chrání...

8.9. - svátek Narození Panny Marie

Panna Maria Lurdská

Dnes se slaví nejstarší mariánský svátek - narození Panny Marie.
Tuhle sošku Panny Marie Lurdské jsem vytvořila na přání, je v ní uložen flakónek s léčivou vodou z Lurd.
Než jsem ji vytvořila, znovu jsem si přečetla krásný příběh od Franze Werfla Píseň o Bernadettě. Knížka je poutavým dokumentárním románem o děvčátku z pyrenejského podhůří, kterému se zjevila Panna Marie... stojí za přečtení !
Sám Werfel k tomu napsal v roce 1941 - Odvážil jsem se zazpívat píseň o Bernadettě, třebaže nejsem katolík, nýbrž žid... již v dobách, kdy jsem psával první verše, jsem sám sobě přísahal, že svou prací budu vždy a všude oslavovat božské tajemství a lidskou svatost - nedbaje doby, která se s posměchem, zlobou a lhostejností odvrací od těchto posledních hodnot našeho života...
Tak to je dnešní upomínka na Pannu Marii a Franze Werfla...

Feminity...

Feminity - ženskost, novodobá Máří Magdalena..., takové bylo zadání k tomuto obrazu na přání.

Ráda tvořím na zadané téma - pokud je mi blízké, a tak s radostí vznikal tento obraz, v září osobně objednaný. Kromě nového tématu mi přinesl i jinou novou zkušenost - jak bezpečně zaslat dva velké a křehké keramické obrazy až do daleké rumunské Bukurešti.
Vše dobře dopadlo, včerejší zpráva, že obrazy v pořádku doputovaly na místo a přinesly radost, mě potěšila. Díky za možnost tvoření a za novou zkušenost!

I Vy se na mne můžete obrátit s přáním, ráda vytvořím obraz či sochu, jakou budete mít jen Vy a Váš prostor nebo si můžete vybrat z obrazů a soch již vytvořených.

Kaštánek.

Ke Kaštance kdysi dávno vytvořené, přibyl dnes Kaštánek. Jírovec, zvaný Kaštan, je miláčkem dětí, tedy mým oblíbeným stromem je od dětství stále... a tak jsem Vám tu bytost, co jej obývá, musela představit :-) chcete vědět víc?

Co je nového ?

Co nového tvořím ? Madonu... mé oblíbené téma. Tato z bílé hlíny už dvakrát prošla žárem pece a teď čeká na kulatý rám od truhláře, aby pak mohla putovat do daleka, kde už ji někdo čeká... Snažím se na svých plastikách zachytit niterné pocity, výrazy tváře, pohnutky duše, ale není jednoduché uchopit to, co má být předmětem kontemplace. Občas se to snad podaří... Teď o úplňkové noci za okny, Marie a Dítě přede mnou mají ten výraz, který jsem si přála... s ranním světlem možná ten zázrak zmizí a nastoupí tvůrčí pochyby... Děkuji za tuto chvilku !